به گزارش هشدارنیوز بادهای 120 روزه سیستان از مشهورترین و اثرگذارترین بادهای محلی ایران زمین است که تقریباً از 15 خرداد تا 15 شهریور بر بخش شرقی کشور حاکم میشود. نظر به این که رسوبات منطقه ریزدانه بوده و از حدود 60، 30 و 10 درصد به ترتیب برای رس، سیلت و ماسه تشکیل شده است، این ذرات با وزش باد ملایم، حرکت مینمایند بنابراین، بستر بسیار مناسبی برای طوفانهای گرد و خاک و ماسه را فراهم میکند. این بادها تاکنون خسارات فراوانی را بر منطقه سیستان تحمیل کرده و امنیت شهرها را تحت تأثیر خود قرار داده است.
محدوده وزش اين بادها را خراسان جنوبي تا سيستان و زمان آن را فصل تابستان بيان كرده اند. بنا به نوشته دكتر عليجاني در كتاب آب و هواي ايران ، باد 120 روزه سيستان در دوره گرم سال يعني از 15 خرداد تا 15 مهر به مدت 120 روز از ارتفاعات شمال شرقي ايران به سرزمين هاي جنوب شرقي ايران مي وزد. به گفته وي اين بادها در دامنه جنوبي البرز بسيار مطبوع و خنك است ، اما پس از عبور از بيابانهاي خشك دشت كوير و دشت لوت بسيار گرم و خشك مي شود به طوري كه در سيستان و بلوچستان پوشش گياهي را از بين مي بردو خسارات جبران ناپذيري را ببار مي آورد. با تغيير الگوي فشار در زمستان ،اين باد هم ازبين مي رود.
در سيستان و خصوصاً زابل نامگذاري باد مذكور بيشتر از عامل زمان تا هر چيز ديگري نشأت مي گيرد. از آن گذشته اين بادها واقعاً در زابل داراي جهت مشخص تر و ثابت تر ،سرعت بيشتر و زمان مشخص تري مي باشند كه به طور متوسط هر ساله حدود ۱۲۰ روز تداوم مي يابد.
سرعت اين باد بعضي اوقات به ۱۱۰ تا ۱۲۰ كيلومتر در ساعت ميرسد كه در نهايت باعث انتقال ماسههاي بادي، فرسايش خاك، پركردن نهرها و كانالهاي آبرساني و تعديل درجه حرارت در فصل تابستان ميشود. اين بادهاي ۱۲۰ روزه كه زماني بخاطر زنده بودن هامون وجودش موجب سردي اين دشت بوده و سبب آسايش مردم، اينك منطقه را به جهنم تبديل كرده است و تنها در این منطقه این بادها که می تواند موجبات ایجاد فرصتهای شغلی و تولید انرژی کند تنها موجبات افزایش بیماریهای ریوی و تنفسی را بر مردمان فراهم نموده است و انگار در سیستان، باد ، خاک و خورشید بلای جان انسانها شده ! نعمت های که یادمان رفته نعمت خداوند هستند و شاید ما استفاده بهینه از این نعمت ها را نیاموخته ایم و تنها تازیانه این نعمت ها را بر جان خریده ایم .
400 روستای سیستان در بحران

انسداد برخی از راه های روستایی

بیش از ۳۵۰۰ نفر راهی بیمارستان شدند


