به گزارش هشدارنیوز برخی از بزرگترین و معروفترین ساختمانهای تهران که روزگاری بار نوسازی صنعت و تجارت ایران را به دوش میکشیدند پس از انقلاب مشمول بند «ب» قانون حفاظت و توسعه صنایع شدند و هریک به یک سازمان یا نهاد دولتی سپرده شدند اما برخلاف آنچه تصور میشد این واگذاریها نه تنها کمکی به رونق این ساختمانها نکرد بلکه باعث بروز مشکلات زیادی در آنها شد. در میان فهرست ساختمانهای مصادره شده طی این مدت نام چند ساختمان شاخص مانند ساختمان پلاسکو، ساختمان آلومینیوم، سینما لاله، فروشگاه کوروش و هتل هما به چشم میخورد که همگی بخشی از خاطرات تهران قدیم را در خود جای دادهاند.
مرور وضعیت ساختمان های زیر می تواند هشداری بر مدیریت شهری باشد که قبل از وقوع حادثه ای مانند پلاسکو، به داد این ساختمان ها برسد:
سرنوشت پلاسکو در انتظارساختمان آلومینیوم
مالک قبلی هر دو ساختمان پلاسکو و آلومینیوم حبیبالله القانیان بود که بعد از انقلاب به بنیاد مستضعفان واگذار شد. تکلیف پاسکو که روشن است در 4 ساعت آتش سوزی به طور کامل از بین رفت اما ساختمان آلومینیوم نیز یک بار در سال 94 دچار آتشسوزی شده است. با این وجود، این مساله درس عبرتی برای آینده نشد و پس از آن تلاشی مبنی بر جلوگیری از چنین حوادثی در این ساختمان صورت نگرف.
این ساختمان نیز مانند پلاسکو در معرض خطر جدی قرار دارد و در صورتی که اقدامات فوری در راستای حفظ امنیت آن انجام نشود به زودی به سرنوشت برادر خود دچار خواهد شد. این ساختمان 13 طبقه در خیابان جمهوری، هنگامی که ساخته شد یکی از زیباترین و بلندترین ساختمانهای شهر به شمار میرفت اما اکنون در حالی که بیش از 52 سال از عمر آن میگذرد، بدون بازسازی، بدون توجه و بدون رسیدگی به حال خود رها شده است تا هر روز بیش از روز پیش فرسوده و یک قدم به سقوط خود نزدیکتر شود.
فروشگاه کوروش؛ نامی در کتاب تاریخ
فروشگاه کوروش که بعد از انقلاب اسلامی برای مدتی با نام فروشگاه قدس شناخته شد، یکی از نخستین فروشگاههای زنجیرهای ایران بود. ساختار این فروشگاه شبیه فروشگاههای مارکساند اسپنسر بود و در روزهای اوج، رونق خوبی داشت اما پس از انقلاب برخی از شعبههای آن به آتش کشیده شد. سایر شعبههای این فروشگاه نیز یا تخریب شد یا به طور کامل تعطیل شد. یکی از بزرگترین شعبههای این فروشگاه اکنون در خیابان ولیعصر قرار دارد که شکوه گذشته را از دست داده و در مقایسه با پاساژهای تازه تاسیس تهران حرفی برای گفتن ندارد. فروشگاههای زنجیرهای قدس در اواخر دهه 70 برای همیشه تعطیل شدند و در سال 88 با عنوان فروشگاههای زنجیرهای کوروش فعالیت خود را آغاز کردند.
واگذاری 10 هزار متری هتلهای هما به زنی خانهدار
مالک پیشین مجموعه هتلهای هما، هواپیمایی ایرانایر بود، با این حال پس از سال 1357 دولت اداره مجموعهای از هتلهای مصادرهای از جمله هتل همای تهران، مشهد، شیراز و بندر عباس را برعهده گرفت. اگرچه هتلهای هما همچنان به فعالیت مشغول هستند و جزو ساختمانهای نسبتا سالم محسوب میشوند، با این حال این هتلها نیز اشکالات اساسی بسیاری دارند که به نظر نمیرسد هیچ نهادی تاکنون رسیدگی به آنها را برعهده گرفته باشد، از جمله اینکه برای برخی زمینهای این هتلها پارکینگی در نظر گرفته نشده است و این موضوع با توجه به محل قرار گرفتن هتل در منطقه شلوغ شهر تهران و تعداد بالای اتاق و سوئیتها میتواند مشکلات بسیاری ایجاد کند. افزون بر این به دلیل عدم شفافیت در تهاترهای دولت حواشی مبهم بسیاری نیز در رابطه با این هتلها وجود دارد، کمااینکه در سال 1390 محمود احمدینژاد، رییسجمهور وقت 10 هزار متر از زمینهای این هتلها در تهران را به زنی خانهدار واگذار کرد که همسر یکی از سهامداران ایرانایر بود. گفته میشود این زمینها در حالی به قیمت 47 میلیارد تومان واگذار شدند که قیمت اصلی آنها 300 میلیارد تومان برآورد میشد.
همچنین دولت در آن زمان بخشی از زمینهای این هتلها را بدون اعلام و به عنوان رد دیون به سازمان تامین اجتماعی واگذار کرد.
سکوت 23 ساله سینما لاله
در میان لیست بلند سینماهای تعطیل شده یا آن دسته از سینماهایی که به مدیریت دولت درآمدند سینما لاله معروفترین نام است. این سینما که قبلا «رکس» نام داشت، یکی از سینماهای تهران است که در خیابان لالهزار قرار دارد. پس از انقلاب این سینما توسط بنیاد مستضعفان مصادره شد و نام آن به «سینما لاله» تغییر یافت. بعدها مالکیت این سینما از بنیاد مستضعفان به حوزه هنری انتقال یافت و در نهایت این سینما در پایان سال ۱۳۷۲ تعطیل شد. این سینما مانند کسانی که از تماشای فیلم در آن خاطرات زیادی دارند در حال فرسودگی و نابودی است و در حالی که در صورت بازگشایی یا استفاده از کاربری محل میتواند محل درآمدزایی و برگزاری رخدادهای فرهنگی باشد همچنان بلااستفاده مانده است.
کوتاه شده از روزنامه جهان صنعت
علاوه بر این هشدارنیوز در گزارشی از وضعیت به بررسی وضعیت 31 سینمای قدیمی تهران پرداخته است که اسیر مدیریت کلنگی هستند و بزودی مخروبه ای در خاک خواهند شد. لینک گزارش سینماها

